Syskonvagn, barnvagn med plats för två

En vagn för två barn kan behövas om du väntar tvillingar eller har två barn med bara något års mellanrum, där det äldsta barnet är för litet för att gå själv längre sträckor eller stå på stå-bräda. Den vanligaste varianten på tvilling- eller syskonvagn är där barnen ligger eller sitter bredvid varandra. Vill du inte ha en bred vagn, finns alternativet att barnen placeras på längden. Ett barn sitter då framför eller bakom varandra. De kan även sitta delvis över eller under varandra. När barnen sitter på detta sätt blir vagnen smalare, men längre. Utbudet på tvillingvagnar är inte lika stort som för vanliga vagnar, men det finns ändå en hel del alternativ.

Att tänka på

Tvillingvagnar är större och tyngre än vanliga vagnar, men den ska inte vara för tung att fälla ihop eller lyftas. Två barn gör även att vagnen måste vara stabilare och tåla mer. Det finns tvillingvagnar med tre hjul, men de med fyra hjul är säkrare. På en del vagnar påverkas stabiliteten beroende på vilket barn du lyfter av först. Var noga med att lyfta av rätt barn, så att vagnen inte välter. Det är bra om barnen kan ligga eller sitta var för sig. Ett delbart rygg- och fotstöd är att föredra och då kan ett barn ligga ner och ett sitta utan problem. En hel del av tvilling- eller syskonvagnarna har endast framåtvända sittdelar och vill du ha barnen vända mot dig ska du se till att köpa en vagn med vändbara delar eller vändbart handtag. Det är viktigt att spädbarnet kan ligga rakt, men det ska även vara bekvämt för det större barnet. Fundera på vilka behoven är och välj sedan en vagn utifrån det.

Säkerhet

Som ett hjälpmedel för att bedöma om en barnvagn är säker finns det en europeisk standard, EN 1888 (i Sverige SS-EN 1888). Sajten Hallå Konsument har en avdelning om barnvagnar där du hittar råd inför köpet. Skulle du ha oturen att köpa en osäker barnvagn kan du anmälan så att de kan se över vilka säkerhetsbrister som finns.

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen