Magnesium är ett av de vanligaste mineralerna i människans kropp. Enkelt sagt är det rent livsviktigt för oss, att det finns tillräckligt av magnesium i våra kroppar. Det här är det mineral som bland annat hjälper till att styra nerver och muskler. Har man brist på magnesium kan det bland annat visa sig genom kramper eller depression. Men det finns fler besvär än så man kan råka ut för.
Det här gör magnesium
Ovan kunde du läsa att magnesium hjälper till att bibehålla nervers och musklers funktioner. Mer precist verkar magnesium vid skapandet av RNA, DNA och enzymer, förutom att det också alltså är avgörande för muskel- och nervfunktion. Det styr även kalciumomsättning och är viktigt för blodtryck och blodsocker. Vidare har det påverkan på immunförsvaret, levern och hormonsystemet. Ett livsviktigt mineral, alltså.
Magnesiumbrist
Magnesiumbrist är inte helt ovanligt. Om man äter en balanserad kost är risken för magnesiumbrist låg, men om man har en ensidig kosthållning finns givetvis risken att man missar att få i sig viktiga näringsämnen, bland annat just magnesium.
Men det finns andra orsaker än ensidig kosthållning. Det kan till exempel handla om att man har ätstörningar, att tarmsystemet inte fungerar som det ska, problem med sköldkörteln eller d-vitaminbrist.
Det finns även forskning som påvisar att en stor förbrukning av kaffe, läsk och socker kan minska upptaget av magnesium. Stress är en annan faktor som gör att kroppen förbrukar mineralen i högre grad än vanligt.
Hur vet man om man har brist?
Det är givetvis svårt att säga säkert några symptom, om du upplever några, skulle bero på magnesiumbrist. Du bör söka läkarhjälp om du upplever allvarliga symptom. Exempel på vad som kan hända vid brist är följande:
- Domningar
- Migrän
- Ökad svettmängd
- Försämrat immunförsvar
- Problem med matsmältningen
Vid mer allvarlig brist kan följande symptom visa sig:
- Benskörhet
- Depression
- Hjärtklappning
- Svagare tandemalj
- Hämmad tillväxt
Så får du i dig mer magnesium
Om du har en väldigt ensidig kost bör du ändra på den. Inte bara för magnesiumets skull – utan även för andra mineraler och näringsämnen som din kropp behöver. Just vad gäller magnesium återfinns det i mat som spannmål, fisk, gröna grönsaker och mjölk. En del spekulerar dock i att modernare metoder för odling, samt urlakade jordar, har gjort att mängden magnesium i grönsaker har minskat.
För att öka ditt naturliga intag av magnesium kan du försöka få in särskilt mycket av följande i din kost:
- Nypon
- Gurkmeja
- Fullkorn
- Baljväxter
- Nötter
- Frön
- Fisk
Ett annat alternativ är att äta tillskott, och det kan i sådana fall löna sig att jämföra priser på magnesium innan man faktiskt köper något. Dock bör det, för de allra flesta, räcka med att helt enkelt äta en varierad kost.
Om man av någon anledning förbrukar mer magnesium än vanligt, kan dock kosttillskott vara ett alternativ. Det kan till exempel handla om att man upplever höga nivåer av stress, vilket tenderar att få kroppen att förbruka stora mängder av mineralen.