Hjärtstartare

Varje dag drabbas flera människor av plötsligt hjärtstopp och behöver behandlas med både hjärt-lungräddning och av hjärtstartare. Den vanligaste anledningen till att människor drabbas av hjärtstopp är hjärtinfarkt men en hjärtinfarkt behöver inte leda till hjärtstopp. En hjärtinfarkt stryper blodcirkulationen i kroppen, det bildas proppar i blodkärlen. Ett hjärtstopp innebär att det är fel i hjärtats elektriska system vilket orsaker det att stanna.

Känner du dig inte säker på hur man utför hjärt- och lungräddning eller hur man använder sig av en hjärtstartare rekommenderas det att du går en utbildning. Det finns grundutbildningar i HLR att gå för dig som är privatperson. Man behöver inte jobba inom sjukvård eller räddningstjänst för att utbilda sig.

Varje minut räknas för den som drabbas av hjärtstopp och då är det upp till dig i personens omgivning att hjälpa till tills ambulanspersonal är på plats. Får personen inte hjälp direkt minskar chansen att överleva för varje minut som går med 10%. Man vet inte när olyckan kan vara framme och det är lätt att drabbas av panik om man inte känner sig trygg i sina livräddningskunskaper.

En hjärtstartare känner av en persons puls och ger ifrån sig en elektrisk stöt om hjärtats aktivitet är låg eller avstannad. En hjärtstartare hjälper endast en person som behöver hjälp. Känner den av en normal puls avges ingen stöt.

Att lära sig rädda liv tar inte många timmar och efteråt kommer du att känna dig mycket tryggare om du skulle behöva hjälpa en människa i nöd. Under en utbildning får du lära dig hur du ska agera om någon får hjälpstopp och du får öva på HLR. Efter utbildningen kan du vara behjälplig om någon får ett plötsligt hjärtstopp och du kan då känna dig trygg i dina livräddningskunskaper.

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen